Scilab Home page | Wiki | Bug tracker | Forge | Mailing list archives | ATOMS | File exchange
Please login or create an account
Change language to: English - Français - 日本語

Please note that the recommended version of Scilab is 6.0.1. This page might be outdated.
See the recommended documentation of this function

Ajuda Scilab >> Álgebra Linear > companion

companion

matriz companheira

Seqüência de Chamamento

A=companion(p)

Parâmetros

p

polinômio ou vetor de polinômios

A

matriz quadrada

Descrição

Retorna uma matriz quadrada A com o polinômio característico igual a p se p é mônico. Se p não é mônico, o polinômio característico de A é igual a p/c onde c é o coeficiente do termo de maior grau em p.

Se p é um vetor de polinômios mônicos, A é diagonal em blocos, e o polinômio característico do i-ésimo bloco é p(i).

Exemplos

s=poly(0,'s');
p=poly([1,2,3,4,1],'s','c')
det(s*eye()-companion(p))
roots(p)
spec(companion(p))

Ver Também

Autor

F.D.

Scilab Enterprises
Copyright (c) 2011-2017 (Scilab Enterprises)
Copyright (c) 1989-2012 (INRIA)
Copyright (c) 1989-2007 (ENPC)
with contributors
Last updated:
Thu May 12 11:45:20 CEST 2011