Scilab Home page | Wiki | Bug tracker | Forge | Mailing list archives | ATOMS | File exchange
Please login or create an account
Change language to: English - Português - 日本語

Please note that the recommended version of Scilab is 6.0.2. This page might be outdated.
See the recommended documentation of this function

Manuel Scilab >> Algèbre Lineaire > rank

rank

rang

Séquence d'appel

[i]=rank(X)
[i]=rank(X,tol)

Paramètres

X

matrice réelle ou complexe

tol

nombre réel positif

Description

rank(X) calcule le rang "numérique" de X c'est à dire le nombre de ses valeurs singulières supérieures à norm(size(X),'inf') * norm(X) * %eps.

rank(X,tol) est le nombre de valeurs singulières de X supérieures à tol.

Notez que la valeur par défaut de tol est proportionnelle à norm(X). Par exemple

rank([1.d-80,0;0,1.d-80]) vaut 2 !.

Exemples

rank([1.d-80,0;0,1.d-80])
rank([1,0;0,1.d-80])

Voir Aussi

Scilab Enterprises
Copyright (c) 2011-2017 (Scilab Enterprises)
Copyright (c) 1989-2012 (INRIA)
Copyright (c) 1989-2007 (ENPC)
with contributors
Last updated:
Wed Jan 26 16:24:05 CET 2011