Scilab Website | Contribute with GitLab | Mailing list archives | ATOMS toolboxes
Scilab Online Help
6.0.1 - Português

Change language to:
English - Français - 日本語 - Русский

Please note that the recommended version of Scilab is 2024.0.0. This page might be outdated.
See the recommended documentation of this function

Ajuda do Scilab >> Arquivos : funções de Entrada/Saída > Paths - Filenames > getrelativefilename

getrelativefilename

dado um nome de diretório absoluto e um nome de arquivo relativo, retorna um nome de arquivo relativo.

Seqüência de Chamamento

rel_file = getrelativefilename(abs_dir,abs_file)

Parâmetros

abs_dir

string : o diretório absoluto

abs_file

string : o nome de arquivo absoluto

rel_file

string : o nome de arquivo relativo

Descrição

dado um nome de diretório absoluto e um nome de arquivo relativo, retorna um nome de arquivo relativo.

Por exemplo, se o diretório corrente é C:\scilab\bin e o nome de arquivo C:\scilab\modules\helptools\readme.txt é dado, getrelativefilename retornará ..\modules\helptools\readme.txt.

Exemplos

if getos() == 'Windows' then
  getrelativefilename('C:\program file\scilab-4.0\bin','C:\program file\scilab-4.0\modules\helptools\help.dtd')
  getrelativefilename('C:\program file\scilab-4.0\bin\','C:\program file\scilab-4.0\modules\helptools\help.dtd')
  getrelativefilename(SCI+'\bin',SCI+'\modules\helptools\help.dtd')
  getrelativefilename(WSCI+'\bin',WSCI+'\modules\helptools\help.dtd')
  getrelativefilename(pwd(),WSCI+'\bin\Wscilex')
else
  getrelativefilename('/usr/local/scilab-4.0/bin','/usr/local/scilab-4.0/modules/helptools/help.dtd')
  getrelativefilename('/usr/local/scilab-4.0/bin/','/usr/local/scilab-4.0/modules/helptools/help.dtd')
  getrelativefilename(SCI+'/bin',SCI+'/modules/helptools/help.dtd')
  getrelativefilename(pwd(),SCI+'/bin/scilex')
end

Ver Também

Report an issue
<< getlongpathname Paths - Filenames getshortpathname >>

Copyright (c) 2022-2023 (Dassault Systèmes)
Copyright (c) 2017-2022 (ESI Group)
Copyright (c) 2011-2017 (Scilab Enterprises)
Copyright (c) 1989-2012 (INRIA)
Copyright (c) 1989-2007 (ENPC)
with contributors
Last updated:
Mon Feb 12 19:58:37 CET 2018